GEESTELIJK GEZOND

BEN JIJ GEESTELIJK WEL GEZOND?

Wouw, geestelijke verzorging. Dit klinkt als een groot item, en dat is het ook. In onze kapitalistische samenleving is het survival of the fittest. En dat zijn niet alleen mensen die lichamelijk fit zijn, maar ook geestelijk. Maar hoe blijf je geestelijk gezond in een wereld als deze. Een wereld waarin zoveel onrecht is, zoveel armoede, zoveel leed. en nu ook Corona en de polarisatie over dit onderwerp.

Een wereld waarin je geen tijd hebt om hierbij stil te staan omdat je moet overleven. Werken, of je het leuk vindt of niet. Je moet de huur of hypotheek betalen. En alle andere rekeningen die maar duurder en duurder lijken te worden. Er wordt veel van je verwacht. Er wordt van je verwacht dat je een goede collega, moeder en echtgenoot bent. Er wordt van je verwacht dat je een beetje met je tijd meegaat. Dus Social Media en Netflix wat ervoor zorgt dat je nog meer kostbare tijd verliest. Er wordt van je verwacht of je verwacht het van jezelf dat je er een beetje leuk uit blijft zien. Dus sporten, leuke kleding, kapper etc. Beetje vrijwilligerswerk hoort er ook wel bij. Er wordt van je verwacht dat je niet klaagt over de leven maar blijk geeft van geluk. En het liefst je geluk uitgebreid op Facebook ventileert zodat je veel likes krijgt en kleine geluksmomentjes ervaart. Ze zien me, ze weten dat ik besta, ze vinden mij leuk. Gelukkig maar.

Maar heb je ook wel eens dat knagende gevoel dat er meer moet zijn? Of dat je niet doet wat je leuk vindt? Of dat je wilt ontsnappen uit de werkelijkheid? Of het gevoel hebt volledig klem te zitten? Of dat je somber bent en niet meer kunt genieten van het leven? Wat is er toch mis? Je doet toch wat ervan je verwacht wordt. Mensen vinden je leuk, maar je loopt op het achterste van je hielen en hebt het gevoel ieder moment door je hoeven te kunnen gaan.

Weet je dat er alleen al in Nederland  1,4 miljoen mensen een burn-out krijgen. Een burn-out is een ernstig symtoom van verwaarlozing van de geestelijke gezondheid.

Ik heb in mijn leven alle stadia diverse malen doorlopen. Diverse malen vastgelopen terwijl het er aan de buitenkant veelbelovend uitzag. Ik was een soort superwezen. Alleenstaande moeder van twee kinderen, een baan als directeur, een leuk huis, een tweede huis, altijd op vakantie naar het buitenland. Ik sportte en deed er alles aan om het leven bij te benen. Wel had ik het gevoel in een trein te zitten die nooit kon stoppen. Ik wilde dat er een perron was waar ik even uit kon stappen en een paar maanden kon verblijven maar ik wist diep van binnen dat als ik eenmaal uit die trein zou stappen, het kaartenhuis in zou storten.

Dit is uiteindelijk ook gebeurd. Ik ben in 2011 helemaal in elkaar gestort. Hierbij dacht ik alles verloren te hebben. Mijn kinderen moesten uit huis worden geplaatst. Mede omdat ik al een ADD-er ben en zij beiden te kampen hebben met een vorm van autisme maar vooral omdat ik ze niet kon geven wat ze nodig hadden. Stabiliteit. Ik heb me ziek moeten melden van mijn baan als directeur. Deze baan was ik hierna kwijt. Het was een groot zwart gat. Ik heb gejankt, gegild. Naar de psychiater geweest die wist nog wel een paar etiketten te bedenken maar de oorzaak was gewoon dat ik jarenlang niet bezig was geweest met mijn geestelijke gezondheid. Ik was overspoeld. Ik was de emotie. Ik heb therapieën gekregen. Achteraf kan ik nu zeggen dat ik vanaf dat moment heb geleerd hoe belangrijk het is om je geestelijke gezondheid in de gaten te houden.

Een psychiater zei ooit tegen mij vanwege mijn overgevoeligheid: : ''Ik denk dat jij wel aardig gezond denkt, maar de wereld is ziek. Ik ben hier om jouw die instrumenten te geven zodat jij jezelf kunt handhaven in deze wereld".  Dat vond ik zo ontroerend mooi en gaf mij hoop en zelfvertrouwen. Mijn kwetsbaarheid was niet persé mijn zwakte maar kon ook mijn kracht worden.

Wat zijn de dingen die mij helpen geestelijk gezond te blijven:

  • De natuur. Het helpt voor mij om te wandelen met of zonder hond, bramen te plukken, in de tuin te werken etc. Het groen maakt me rustig in mijn hoofd. Ook het zien van bloemen en dieren heeft een rustgevende werking op mij.
  • Zelf blijven nadenken. Niet de meningen van anderen klakkeloos overnemen maar echt van binnen checken, wat vind ik hier nou echt van? Wat is mijn mening hierover nou echt. Dicht bij je eigen normen en waarden blijven. Als je vaak over je eigen waarden heen gaat word je ongelukkig. Een voorbeeld kan zijn. Ik eet geen vlees want ik wil niet verantwoordelijk zijn voor dierenleed. Maar als je dan uit eten gaat of eet bij anderen en dan wel vlees eet, dan kun je van binnen een rot gevoel over jezelf krijgen. Blijf staan voor je eigen waarden en normen.

  • Minimalisme. Het helpt mij om zo min mogelijk spullen te hebben. Opgeruimde omgeving is voor mij een opgeruimd hoofd. Ook blijkt wat je echt nodig hebt, heel weinig te zijn. Zorg dat al je kasten keurig opgeruimd zijn en dat je geen overbodige spullen of kleding hebt. Je spullen terug brengen tot jouw essentie is heel bevrijdend. Kijk voor tips eens op Marie Kondo. Ik heb 1  hangkledingkast en 1 legkast met drie laden. Meer niet. En soms denk ik nog: "Jeemig wat een hoop kleren, ik draag hier maar de helft van." En ik heb 6 paar schoenen. Sport, hiking, slippers, sandalen, 2 paar sexy schoenen en mooie laarzen met hakken.
  • Af en toe een 'grote-mensen-vakantie' te nemen. Gewoon 1 dag doen wat je wilt zonder je ook maar een beetje schuldig te voelen. Wil jij de hele dag slapen, films kijken, lezen, you-tubefilmpjes kijken, facebooken, naakt schilderen.... wat je ook doet, geniet ervan. Laat mensen weten dat ze deze dag niets van jou mogen verwachten. Zet eventueel je telefoon en deurbel uit.

  • Essensialisme. Dit is het zusje van minimalisme behalve dat het je leert met alles wat je doet, bezig te zijn met wat jij in essentie wil. (Blog: essentialisme). Dit betekent dat alles wat overbodig is uit je leven verdwijnt. (Dit kunnen zijn gewoonten, Social Media, sommige mensen die jou alleen maar energie kosten, sociale verplichtingen, sowieso alle zaken die je doet uit verplichtingsgevoel etc.) Je ruimt je mind-kast op. Dit geeft heel veel lucht en ruimte.

  • Verzorg je lichaam goed. Wees eens liefdevol voor je voeten bijvoorbeeld. Was ze met zeezout en appelazijn, smeer ze in met lekkere smeersels. Dit geldt voor je hele lijf. Geef je haar een opkikker met een masker, verf je haar met henna, verzorg je nagels van voeten en handen. Of laat het doen. Trakteer jezelf op een spa, pedicure, manicure etc.

  • Leef in het nu! Wees je bewust van het feit dat het verleden en de toekomst niet bestaan. Dit zijn alleen maar mind-structuren. Het verleden bestaat uit herinneringen van momentjes die toen in het NU hebben plaatsgevonden en de toekomst is slechts een verbeelding van de geest. Op het moment dat de toekomst daar is, is het ook het NU. Dus er bestaat alleen maar NU. Dit betekent dat je zoveel mogelijk 'uit je hoofd' moet en dit kan alleen maar door je zintuigen te gebruiken. Dus door dingen te doen! En hier ook 100 procent geconcentreerd mee bezig te zijn. In the flow komen; opgaan in wat je doet. Als je merkt dat je op de automatische piloot schiet, ga je weer in je hoofd naar een zogenaamd verleden of zogenaamde toekomst. Verleden en toekomst kunnen verbonden zijn met nare emoties, zoals onzekerheid, angst en somberheid. In het heden is er voor deze emoties vaak geen enkele reden. Eckhart Tolle en Osho zijn hierin voor mij helende krachten geweest. Ik heb erg veel van deze twee super intelligente mensen geleerd.

  • Wat ook kan helpen 'uit je hoofd' te komen zijn meditatie, seks of sporten (fysieke uitputting) Als je vaak in je hoofd zit en je wordt jezelf hiervan bewust probeer dan je zintuigen te gebruiken om in het heden te komen (Kijken: zie echt wat je aan het doen bent, Hoor: luister naar de geluiden om je heen of luister ECHT naar de persoon die tegen je praat, Voel: raak je omgeving, partner aan of jezelf en voel ook echt.  Ruik: ruik je omgeving, partner of jezelf, haha... ruik de lucht na een regenbui, ruik de kookluchten die uit verschillende huizen komen. Proef: drink en eet bewust. Proef de verschillende smaken op je tong of op je lippen ) Mensen die van seks houden zijn vaak heel zintuigelijk ingesteld. Die kijken, voelen, ruiken, horen en proeven hun partner helemaal. Dit betekent dat je tijdens seks ook geen tijd hebt 'in je hoofd' te zitten, mits het een leuke fantasie is, maar die speelt zich dan af in het nu. Van sporten krijg je ook nog eens een goed figuur en er wordt een geluk stofje aangemaakt dopamine. Meditatie is eigenlijk al het bovenstaande. Je kunt natuurlijk in een lotushouding gaan zitten maar ook dan is het de bedoeling je bewust te worden van je zintuigen. Dus ademhaling, maar ook al je spieren voelen in je lichaam, geluiden waarnemen in en buiten je lichaam. Meditatie is 'uit je hoofd' komen. Meditatie is niet stil zitten en krampachtig proberen nergens aan te denken. Denk maar eens niet aan een roze olifant. Dat lukt dus niet. Tuinieren met aandacht is net zo goed meditatie.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips om geestelijk een beetje gezond te blijven. Gelukkig ben ik ook een beetje gek, of in ieder geval prettig gestoord, maar dat geeft ook een beetje jus aan mijn leven.

Ilse Marianne ©