ANGST

ANGST

                       "De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest"


Alle angst is een bijwerking van identificatie.

Zodra je denkt dat je iemand bent of denkt dat je iets hebt of bezit en je gelooft dat dit een onveranderd gegeven is dan heb jezelf hiermee geïdentificeerd en zal je hierover regelmatig angstige gedachten hebben. (echtgenoot, moeder, werknemer, vriendin, geld, huis, baan, gezin, gezondheid, vrienden)

Zodra je jezelf identificeert met iets of iemand ben je bang om dit kwijt te raken en hierdoor ontstaat angst. Terwijl het eigenlijk juist heel raar is om te denken dat je dit zult behouden. Alles is namelijk aan verandering onderhevig (behalve bewustzijn).

Stel je ben verliefd, je bent net samen met iemand. Met de verliefdheid ontstaat direct de angst dit te verliezen. Die persoon heeft ook iemand anders verlaten voor jou, wie zegt dat jij niet de volgende bent? Voordat je samen was met die persoon was je in orde en als de persoon je verlaat zul je ook weer in orde zijn, maar dat lijken we te vergeten. Je ben gehecht geraakt, verbonden met het idee dat het voor altijd is.

Je bent bang voor veranderingen en bent vergeten dat alles altijd veranderd en dat jij je prima aan kunt passen aan veranderingen. Je bent bang dat er morgen iemand dood gaat, dat je je baan verliest, dat je ziek wordt, je geliefde ervan door gaat of failliet gaat. Er zijn wel 1001 zaken die morgen anders kunnen zijn en waarschijnlijk ook zullen zijn omdat alles altijd veranderd. Je bent alleen vergeten dat je al door zoveel veranderingen bent gegaan in je leven en je nog steeds in leven bent. Je hebt jezelf al zo vaak aangepast aan een nieuwe situatie. De mens heeft een immens aanpassingsvermogen.

Misschien is het gepaard gegaan met verdriet en wil je verdriet vermijden maar net als geluk hoort verdriet gewoon bij het leven als veel voorkomende emotie. Zonder verdriet zou je ook je gelukkige fases niet herkennen. Verdriet heeft dus een functie. Zelfs als de wereld zou vergaan hoef je nog geen angst te hebben. Tenzij je denkt dat je de enige overlevende zou zijn. Maar als de wereld vergaat vergaan wij ook en dan zijn er geen problemen meer. Er is ook niemand meer over om je zorgen over te maken. Het zou de ultieme vrijheid betekenen en toch zit iedereen elke dag boordevol met angst.

Angst is een creatie van je geest (mind). Je geest is een lafaard en dat is terecht wat de geest heeft werkelijk niets van zichzelf. De geest heeft alles geleend en gehoord en is niet authentiek en zeker niet te vertrouwen. Het is een blufmachine die de hele dag angstige gedachten maakt en hoopt jou op deze manier af te leiden. In feite is de mind leeg en oppervlakkig en is als de dood dat hij door de mand valt, dat jij hem door hebt. Want als jij door hebt jij niet jouw gedachten bent en dat de mind een vrij zinloze gedachtenmachine is, die alleen leeft in het verleden en de toekomst, dan komt het bestaan van de mind in gevaar.

Het einde van de geest zou voor jou een wedergeboorte betekenen. Als jij constant in een meditatieve staat zou leven waarin je je niet laat leiden door afleidende gedachten aan het verleden en de toekomst maar in het nu leeft dan is er geen ruimte voor angst. De basisangst van alle angsten is de angst om de mind kwijt te raken. Wie ben jij namelijk nog zonder al jouw gedachten? Hier komen we bij het enige waarachtige, wat in het leven onveranderd is en altijd zal zijn, jouw bewustzijn. De stille getuige. Er zijn mensen die zelfs bang zijn voor meditatie omdat ze weten dat als ze de mind kwijtraken ze hun identificaties moeten loslaten en veel mensen zijn hier nog niet toe in staat. De dood van hun ego.

Als je je mind (eindeloze stroom aan gedachten) kwijtraakt dan zul je het gevoel hebben uit een gevangenis te zijn ontsnapt. De mind was jouw gevangenis maar wel één die je zelf bewust en onbewust gecreëerd hebt.

Laat zelfs jouw eigen dood je geen angst inboezemen want als het zover is zul je er getuige van zijn en pas dan zul je jezelf realiseren dat je altijd al bewustzijn was en nooit je lichaam of je gedachten bent geweest. Je hebt in dit leven al zo vaak een ander lichaam gehad (een baby, peuter, puber, jong volwassenen, zwanger, ouder lichaam...) maar je innerlijke bewustzijn, dat kleine stemmetje in jou, die getuige, is NOOIT veranderd. Die was er vanaf het begin en zal er altijd zijn.

De grootste ontdekking en de meest waardevolle schat in het leven is je bewustzijn (de grote stille getuige van de wereld en van jezelf). Zonder dit bewustzijn zul je in angst leven en sterven. Je zult niet in staat zijn deze immense vrijheid te ervaren. Het zit al die tijd gewoon in jou. Het was al deze tijd jouw potentieel. Je had het kunnen ontdekken, je kunt het nog steeds ontdekken. Iedereen kan dit ervaren. Start met meditatie. Het is jouw reis en dus ook jouw verantwoordelijkheid. Ik wens je een leven zonder angst.

Ilse Marianne ©