VROUWELIJK ORGASME


Vrouwelijk orgasme


Omdat ik een vrouw ben, heeft het vrouwelijk orgasme mijn interesse.

(Een noot vooraf: er wordt in dit stuk wisselend gesproken
over partners en mannen, dit kunnen ook vrouwen of non-binaire personen zijn.)

Ik kan me als de dag van gisteren herinneren wanneer en hoe ik mijn eerste orgasme had. Ik was 17 jaar oud. De bouquet-reeks van mijn moeder en de ondergoedpagina van de Wehkamp waren voldoende input voor tomeloze fantasie en mijn vinger wist, dankzij een tip van mijn hartsvriendin, ongeveer waar, wat te doen.

Elke keer vlak voor het hoogtepunt haakte ik af omdat ik het doodeng vond. Het opbouwende gevoel van ontploffing was zo heftig dat ik niet over de rand heen durfde. Het voelde alsof ik voor eeuwig zou verdwijnen in een ravijn van bewusteloosheid. Bovendien had mijn gelovige opvoeding geresulteerd in de overtuiging dat God elke gedachte kon zien. En ik had veel moeite mijn 'zondige' fantasieën met God te delen. (Stof voor een ander blog: God in je kop)

Inmiddels begrijp ik heel goed waarom de Fransen het orgasme:
"Le Petit Mort" (de kleine dood) noemen. Ik had gelijk. Ik ben na een orgasme
ook echt volkomen 'van de wereld af'. Onbewust van de omgeving, een hele kleine
bijna-dood-ervaring.

Enfin. Na een half jaar oefenen en stoppen vlak voor mijn hoogtepunt besloot ik op een dag dapper dat het tijd was de vinger op de knop te houden, wat er ook ging gebeuren. Dat ik al een half jaar een tantra-orgasme aan het opbouwen was begreep ik pas toen het te laat was.

(Tantra in het kort: steeds vlak voor het klaarkomen stoppen en het dan uiteindelijk een mega-orgasme hebben. Meestal doe je dit in één seks sessie). Ik had hier echter, onbewust,
een half jaar over gedaan.

Als de spanning te groot is in een vulkaan ontstaat er uiteindelijk een eruptie. Heet lava stroomt dan als ontlading uit de top van de vulkaan. Dit is precies wat ik voelde. Vanuit de diepste krochten van mijn wezen knalde ik letterlijk en figuurlijk uit mijn dak, het bewusteloze ravijn in.

Het begon bij mijn voeten en handen. Een tintelend, verrukkelijk gevoel. Al mijn zenuwen golfden als een warme kloppende lavakolk omhoog in mijn lichaam om uiteindelijk van alle kanten tegelijkertijd te imploderen en exploderen in mijn onderbuik.

De eruptie was als een aardbeving en veroorzaakte een interne tsunami van warm bloed waarin ik in elke cel mijn hartslag kon voelen. Het stroomde door me heen en het uitte zich in een zoet-ziltige stroom van zeldzaam genoegen.

Als door de bliksem geraakt lag ik daar en heel langzaam ebde het onwerkelijke gevoel in een tijdsbestek van ongeveer een half uur zachtjes weg. Een half uur vierden mijn eierstokken nog feest en dansten de polonaise met zwaaiende vlaggen! (of zoiets). Ik was compleet van de wereld. Ik had geen orgasme, ik WAS orgasme.

Urenlang kon mijn hoofd de glimlach niet van mijn gezicht aftoveren. En ik durfde niemand onder ogen te komen omdat ik zeker wist dat iedereen het aan me kon zien. Ik was voorgoed fysiek en mentaal veranderd. Een glimlachend slap glunderend glimmend ondeugend meisje dat diep van binnen wist dat ze vrouw geworden was.

Ik moet eerlijk zeggen. Een orgasme precies als deze, heb ik nooit meer gehad.

Uiteraard had ik de smaak van masturberen te pakken en de orgasmen waren steeds knetterend geweldig maar duurde nog slechts 10 minuten. Wist ik veel dat dit best lang was. Internet bestond nog niet hè? Het vrouwelijk orgasme is dan ook een feestje. Het komen tot een orgasme duurt misschien gemiddeld wat langer dan bij gemiddelde mannen, maar dan heb je ook wat. Over op wat gemiddeld is en niet kom ik later terug.

Toen ik seksueel actief werd had ik dan ook hoge verwachtingen. Wat een teleurstelling was dit. Mijn eerste keer ( 18 jaar) was traumatisch te noemen. Jongens hadden helaas maar al te vaak het idee dat ze vrouwen, zonder voorspel met hun piemel de hemel in konden neuken. Jongens die wel van voorspel hadden gehoord dachten dat drie tot vijf minuten wat ongecontroleerde bewegingen met tong of vingers in de buurt van de clitoris genoeg waren om 'erop te kunnen'.

In mijn twintiger jaren was ik zo assertief als een bevroren garnaal. Ik had een vriendje, maar de seks liet ik mij overkomen. Ik durfde niet aan te geven wat ik lekker vond en het werd ook niet aan me gevraagd. Het was de jongen die bepaalde. Het was zo'n afknapper voor mij dat ik seks echt niet leuk vond. Ik kon er totaal geen plezier aan beleven.

Pas vele jaren later toen ik de naïviteit voorbij was en ik beter aan durfde te geven wat ik prettig vond, ondervond ik dat het mogelijk was ook met een man precies te bereiken wat ik nodig had.

Hoezo nodig?

Wat bij mij en wellicht ook bij u de vraag oproept: nodig? Heeft een vrouw een orgasme überhaupt nodig? En zo ja, waarom? Is het gewoon lekker of heeft het ook een functie?

De beroemde psychiater Sigmund Freud (1856-1939) stelde dat je twee soorten vrouwelijke orgasmen had: een goede en een slechte variant. Het 'spetterende orgasme' werd bereikt door penetratie -een vaginaal orgasme - en het minimale, haast verwaarloosbare hoogtepunt door stimulatie van de clitoris.

WAAAAAT???? Freud, was hij gek geworden? De piemel als toverstok? Ik dacht het niet!

De waarheid is dat iedere vrouw haar orgasme(n) anders ervaart.
Ook zijn er vrouwen die nooit een orgasme ervaren. Uit vrije wil omdat zij bijvoorbeeld aseksueel zijn of omdat ze nooit het geluk hebben gehad om  de manier of  de partner te vinden die dit kon bewerkstelligen.

Er zijn net zoveel vrouwen als vrouwelijke orgasmen.

Er zijn vrouwen die alleen clitoraal kunnen klaarkomen waarbij vrouwen ook preferenties hebben voor vingers of tong of allebei. Er zijn ook vrouwen die klaar kunnen komen van penetratie (zowel vaginaal als anaal). Vrouwen die nooit klaarkomen of spuitend klaarkomen (squirten) en ik ken vrouwen die van een bijt in de tepel al klaarkomen. Er zijn vrouwen die wel 20 x klaarkomen per sessie en ik ken vrouwen die 1 orgasme per sessie ervaren. Ook ken ik vrouwen die soms wel en soms niet klaarkomen en hier helemaal oké mee zijn.

Is er dan een normaal?

Nee, dat denk ik niet! Net zoals er geen gendergrens is, is er ook geen orgasmegrens. We zijn allemaal uniek. Wat ongelooflijk bijzonder maar ook complex voor een partner om precies datgene te doen wat de vrouw in kwestie doet klaarkomen.

Daarom is het ook zo belangrijk om als vrouw te weten hoe je klaar kunt komen (als je dit al wilt) en vooral ook hoe je dit aan kunt geven.
Communicatie over seks is super belangrijk. Tevens is het belangrijk dat je een partner treft die je dit vervolgens ook kan en wil geven.

Slikken of stikken

Als een partner (man) faked met beffen, voelen wij vrouwen dit haarfijn aan. Een man faked wanneer hij doet alsof hij het lekker vindt. Als hij het alfabet op de automatische piloot afdraait met zijn tong of bijvoorbeeld vocht probeert te vermijden. Een man zal, net als veel vrouwen, moeten slikken. Als een man blijk geeft dat hij niet graag haar vocht oplikt, trekken vrouwen zich doorgaans terug uit het liefdesspel. Het is graag of niet. Als een man/partner
je het gevoel geeft dat hij het 'vies'  vindt, voel je jezelf als vrouw niet gemakkelijk. Als je voelt dat een man het graag doet en zelfs aangeeft dat hij het lekker vindt, dan kan een vrouw zich in vertrouwen overgeven en ontspannen. En ja, dan komt een vrouw klaar. Je kunt als man daarna nog een lekkere na-golf verwachten. Het vertrouwen in een man en ontspannen zijn is voor vrouwen een gemene deler als het aankomt op het krijgen van een
goed orgasme. 

Een vrouw wordt nat, kletsnat zelfs, als een man zijn best doet. Dit komt door twee kleine klieren (van Bartholin) met de afmeting van een erwt in de vaginawand aan weerszijden van de vaginaopening. Ze scheiden een kleurloos slijm (mucus) af, dat helpt om de vagina te smeren tijdens het vrijen. Vrouwenvocht smaakt wat normaal gesproken wat ziltig. Squirten
(spuitend klaarkomen) is anders. Als een vrouw squirt komt dit uit de para-urethrale klieren in
het lichaam, vaak 'de vrouwelijke prostaat' genoemd. Squirtvocht is helder, dun en smaakt zoet. Het squirtorgasme is vergelijkbaar met het mannelijk orgasme, het wordt ook vaak als minder heftig ervaren. Sommige vrouwen zijn in staat meerdere keren te squirten tijdens een sekssessie. Hoe meer orgasmen een vrouw heeft des te zoeter het wordt.

Hoor en wederhoor

Om een beetje balans in mijn blog te krijgen heb ik mannen gesproken over het vrouwelijk orgasme. Ik kan wel stellen dat de mannen bijna allemaal onder de indruk zijn van het vrouwelijk orgasme. Vooral de duur en de intensiteit spreekt tot de verbeelding. Over smaak valt te twisten. De meningen van de mannen over de smaak van het vocht van de vrouw waren verdeeld.
De meeste mannen die ik gesproken heb en het durfden te vertellen, vinden het beffen van een vrouw lekker. Ze lusten er wel pap van. Met name ook omdat ze er een  goed gevoel van kregen dat zij in staat zijn dit geweldige gevoel bij een vrouw op te roepen. Het streelt hun ego. Een enkele man gaf aan niet graag te beffen omdat hij dat niet lekker vindt. Opvallend was hierbij dat deze groep mannen vaak single waren of geen lange relaties hadden. Ik heb dit niet wetenschappelijk onderzocht, maar zou er een verband kunnen zijn?

Ook werd er gesuggereerd dat de smaak af kon hangen van wat de vrouw gegeten had. Net zoals de smaak van sperma hierdoor kan veranderen.
Omdat ik dit niet wist heb ik hieronder het antwoord van een gynaecoloog geplaatst.

"Bij vrouwen kan het per cyclus verschillen hoe ze smaakt.
Rond de menstruatie kan een vrouw iets meer naar ijzer smaken. Maar de smaak
van een vagina van aan vrouw kan veel verschillen: van lichtzoet, pikant, zout
tot aan een tint van ijzer. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de natuurlijke
smaak wel beïnvloeden. Zoals koffie, rood vlees, sigaretten, curry's en
geneesmiddelen. De laatste kan de smaak wat scherper of bitterder maken.
Vruchten zoals ananas maken de vagina wat zoeter."

Dus dit is blijkbaar waar.

Biologisch nut?

De wetenschap is er al eeuwen mee bezig uit te zoeken of het vrouwelijk orgasme biologisch nut heeft. In de dierenwereld is het vaak zo dat een vrouwtje klaar moet komen om een eisprong te krijgen. De clitoris zit dan ook van binnen en het vrouwtje komt klaar door penetratie. Maar als de eisprong heeft plaatsgehad moet ze nog een keer seks hebben om bevrucht te worden. De mensheid heeft dit proces door evolutie niet meer nodig. Onze eisprong wordt keurig één keer per maand in een cyclus geregeld en de clitoris zit aan de buitenkant. Dus voor een eisprong hoeven we het niet te doen.

Dus als het geen biologisch nut heeft, dient het dan een ander doel?

Zo zijn onderstaande aannames wetenschappelijk onderzocht:

      

 • Het is nodig om je voort te planten omdat het de vrouw 'lam' slaat zodat het sperma makkelijker een eicel kan bevruchten. (niet waar)
 • Als vrouwen geen orgasme hebben worden ze mentaal ziek. (eh? kom ik op terug)

 • Omdat mannen die in staat zijn een orgasme te bezorgen, de beste mannen en dus de beste vaders zijn. (fijne bedpartners ja, goede mannen/vaders?)

 • Omdat het goed is voor de gezondheid. (waar)

 • Omdat het aangenaam is en vrouwen daardoor meer seks hebben en dus het voortbestaan van de soort verzekeren. (gedeeltelijk waar)

 • Omdat de samentrekkingen van de spieren het sperma opzuigen. (niet waar, en als ze dat al doen heeft het geen effect op de bevruchting.)

 • Omdat de hormonen die vrijkomen een emotionele band tussen partners bewerkstelligen. (Waar)

Een aantal van deze stellingen zijn als broodje-aap verhaal van het toneel verdwenen. Echter een aantal snijdt enigszins hout. Emotionele band en gezondheid bijvoorbeeld.

Maar hoe zit het met de vrouwelijke psyche en het orgasme?

Het mentaal gek worden van de vrouw zonder orgasme verdient wat mij betreft een beetje aandacht. Als ik flink chagrijnig, narrig of kattig ben dan is de kans groot dat zich heel wat spanning en irritatie heeft opgestapeld in mijn lichaam. Vaak denk ik dan niet aan seks omdat ik daarvoor te chagrijnig en geïrriteerd ben, MAAR als mijn partner mij dan toch tot seks wist te verleiden viel het mij elke keer weer op dat mijn narrigheid als sneeuw voor de
zon verdween na een goed orgasme.

Ik heb dit met meerdere vriendinnen besproken en zij gaven aan aanzienlijk minder chagrijnig te zijn na het hebben van een orgasme. Met dit in het achterhoofd duik ik even de geschiedenis in.

Hoeveel invloed heeft een orgasme op onze vrouwelijke psyche?

Hysterie wordt als eerst genoemd door de Griekse arts Hippocrates (460-377 v. Chr.). Hysterie werd gezien als een mentale ziekte. Hippocrates zei dat dit veroorzaakt werd door de onregelmatige bloedstroom tussen de baarmoeder en de hersenen van een vrouw. (Hysteria betekent ook baarmoeder).

De Griekse medische geschriften van deze tijd stellen dat vrouwen seksueel contact nodig hebben om hun baarmoeder te openen, om zo het bloed te verwarmen en te doen wegvloeien.
Dit zou volgens de Grieken de "onstilbare oncontroleerbare honger naar zaad" van
de vrouw verklaren. Vrouwen werden dan ook vaak als nymfomanen gezien.

De Griekse arts Galen geloofde bijvoorbeeld dat "baarmoederrazernij" vooral bij jonge weduwen en alleenstaande vrouwen voorkwam: het verlies aan seksuele vervulling kon hen tot regelrechte waanzin en woede drijven. Kijk, dit klinkt allemaal erg overdreven. Baarmoederrazernij? Ieuw... maar chagrijnig ,bitsig en boos zijn, is dat niet een afgezwakt equivalent van hetgeen zij bedoelden?

Sigmund Freud wakkerde deze theorie in de 19e eeuw weer aan.

Hysterie werd door de eeuwen heen al snel de einddiagnose voor vrouwen die leden aan onverklaarbare pijnen, depressiviteit, seksuele uitspattingen, woedeaanvallen of gewoon eigenzinnig van geest waren.

Volgens 19e-eeuwse doctoren leed ongeveer een kwart van alle vrouwen aan hysterie. De lijst van symptomen werd oneindig: zo zou jeuk aan je oor al een gevolg van
hysterie kunnen zijn. Hysterie werd een modeziekte waar artsen flink van profiteerden. Hierdoor ontstonden er letterlijk en figuurlijk wonderdokters. Deze dokters hielden zich bezig met het bevredigen van vrouwen, wat natuurlijk als een medische behandeling werd gezien en anders werd genoemd. (noodzakelijk masseren van de bekkenbodem).
Dit zou vrouwen van bijna al hun kwalen afhelpen. Masturbatie werd in deze tijd nog als slecht en zondig ervaren. Je zou er zelfs blind van kunnen worden. Maar als medische behandeling was dit heel anders. Wat een giller hè?

Doordat de vrouwen steeds moesten terugkomen voor 'massagebehandelingen' zaten de wachtkamers van huisartsen altijd vol, wat uiteraard tot gunstige financiële resultaten leidde.
Maar wat niemand had kunnen voorzien. De giller van die tijd: de artsen kregen
last van RSI, Muisarm avant la lettre.
Het masseren van hordes hysterische vrouwen was zwaar werk!

Artsen kregen te maken met spierpijn, gewrichtspijn, krampen in hun vingers en bovendien kostte het ze behoorlijk wat tijd. Ze begonnen daarom massaal te experimenteren met opwindsystemen door onder ander waterstralen om de arbeid te verlichten. Maar het werd hoog tijd voor een elektronisch apparaat.

DE VIBRATOR

Hoewel er al meerdere oefen-exemplaren in omloop waren mag de Engelse dokter Joseph Mortimer Granville zich de officiële uitvinder van de eerste vibrator noemen. Hij vroeg in 1880 patent aan op de manipulator, voorloper van de vibrator, welke hij liefkozend tot 'Granville's Hammer' had gedoopt. De vibrator is enorm populair onder vrouwen. Vibrators worden door sommige mannen als bedreigend ervaren. (veelal door de vergelijking  tussen piemel en vibrator). Maar niets kan een man vervangen, mits hij al zijn tools goed inzet ;)

Feminisme

Als een vrouw van seks houdt en erg actief is wordt er tegenwoordig liever gesproken over "hyperseksualiteit", wat overigens alleen bij vrouwen geproblematiseerd werd en nog steeds vaak wordt! Het mannelijke equivalent heet: satyriasis (oversekste mannen). Dit
begrip kent bijna niemand. Een verwoede rokkenjager wordt vaak nog steeds als
held gezien terwijl een hyper seksuele actieve vrouw algauw als afgelikte
boterham of slet wordt neergezet. Hierin is er mijns inziens nog geen sprake van gelijkheid. Uit de praktijk blijkt ook dat vrouwen vaak liegen over het aantal bedpartners dat zij hebben gehad (dit wordt naar beneden bijgesteld) terwijl mannen er graag nog een aantal bij optellen. Hier is nog werk aan de winkel binnen het feminisme.

Mijn eindconclusie over het vrouwelijk orgasme      

 • Het heeft geen biologisch nut
 • Het heeft wel een biochemisch nut. Als je als vrouw chagrijnig bent en er zit veel spanning in je lijf dan kun je (een deel van) die spanning kwijt raken door middel van een orgasme.
 • Een orgasme komt in vele vormen. Het kan verschillen in kwantiteit en in kwaliteit. Alles is goed zolang de vrouw in kwestie hier vrede mee heeft.

 • Een vrouw dient ontspannen te zijn en een partner te hebben die haar met
  liefde wil bevredigen, hoe lang het ook duurt.

 • Een orgasme is goed voor je conditie. Het verhoogt de hartslag, pompt
  goed je bloed door je lichaam en zorgt ook nog voor vetverbranding.

 • Het is gewoon lekker en het verstevigd de band met je partner.      

 • Ik ben blij dat ik in dit leven een vrouw ben en niet in de minste plaats omwille van het  vrouwelijk orgasme.      

 • Het vrouwelijk orgasme is een feestje.

Ylia©