Ik ben verslaafd

Hart en Mind

IK BEN ILSE MARIANNE EN IK BEN VERSLAAFD. HOE KRIJG IK MIJN LEVEN TERUG?

Monkeymind

Ik lig in bed en probeer een boek te lezen. Na twee zinnen gelezen te hebben, realiseer ik mij ineens dat ik een groot probleem heb.
Ik kan mij niet meer concentreren. Al maanden niet meer. Mijn mind draait overuren en ik grijp om de haverklap naar mijn telefoon om te kijken of ik iets gemist heb. Misschien een Facebook post, een WF woordspelbeurt, een whatsapp, een email, heeft Trump zijn nederlaag al toegegeven, hoe zit het met Covid 19, heeft mijn zoon mij nodig, ben ik geen verjaardagen vergeten? Mijn cortisol levels zijn sky high en ik lig met een verhoogde hartslag in bed en kan de slaap al maanden niet vatten en dit doe ik zelf, dit doet mijn brein met mij.

Alles buiten mij om beheerst mijn leven en ik realiseer me ineens ten volle hoezeer ik verslaafd geworden ben van informatie van buitenaf. Ik ben een slaaf geworden van al deze afleidingen in mijn leven en kan als gevolg hiervan nog geen 10 minuten stil zitten zonder dat mijn brein mij een prikkel geeft om iets te gaan doen, iets te gaan bekijken, ergens van op de hoogte te zijn. Mijn
telefoon is slechts het vehicle. Mijn brein is in een gevaarlijke overdrive gekomen en als ik dit niet verander zal ik hieraan fysiek en mentaal ten onder gaan.

Ik speel vanaf de eerste lockdown in Maart in Wordfeud competities mee waar ik in eerste instantie veel plezier aan beleefde. Ik heb hier fantastische vrouwen leren kennen waarvan ik een aantal nu reken tot ware vriendinnen. Natuurlijk ontwikkelde het spel zich richting een ego-ding want het is een competitie en dus wilde ik zo goed mogelijk presteren. Dus van een leuk spel veranderde het van lieverlee in een wedstrijd waarin de één iets beter tegen zijn verlies kon
dan de ander. Uiteraard kan ik goed tegen mijn verlies dacht ik, maar als ik dan wat plekken zakte in de competitie had ik er toch goed de pest in, dus ging ik meer spelen, maar wat belangrijker is, wat zegt dit over mij? Verleen ik een stuk van mijn eigenwaarde aan een spelletje? Dat is toch te gek voor woorden? Ik vind het spel leuk, heel leuk en dat had het moeten blijven.

Mijn mens Ilse Marianne (ego) heeft zich blijkbaar meer dan ze bewust was geïdentificeerd met een bepaalde plek in een onzinnige competitie. Ondertussen check ik tussen het spelen door nog even Facebook en kom impulsief en onbewust ongewild in een discussie terecht met
een totaal onbekend persoon die een probleem heeft met zijn dochter en ik voel me geroepen om ongevraagd advies te geven wat me gelukkig wel een like oplevert, dus het voedt mijn ego. Hierna kijk ik gauw even op youtube om te kijken wat die gestoorde Trump vandaag weer heeft uitgespookt en geniet ik van het feit dat hij langzaam in zijn eigen gegraven valkuil valt. Van het ene filmpje kom ik in het andere filmpje en zo zit ook ik, volgens Arjen Lubach in de beroemde fabeltjesfuik.
Het leven gaat door en tijd is genadeloos en zo komt het dat het ineens bijna Kerst is. Het einde van het jaar 2020.

Ik zeg niet dat ik niets zinnigs gedaan heb in het afgelopen jaar, ik heb namelijk een boek geschreven en afgerond, maar ik had veel meer van dit jaar kunnen genieten, ondanks de beperkingen die ons door het virus zijn opgelegd.

Wat ik lastig vind is het bepalen wat mijn focus dan precies had moeten zijn. Ik vind namelijk veel verschillende dingen leuk, interessant en waardevol, maar heb me toch bezig gehouden met veel stomme, oninteressante en niet waardevolle zaken. Hoe kan dit? Wat is er toch mis met
mij? Waarom word ik door een verslaving in de greep gehouden? Ben ik dan niet
intelligent genoeg om hiermee om te gaan?

Wat is eigenlijk wil doen is: Schrijven, er liggen nog drie te schrijven boeken op de plank, ik wil graag elke dag 1 of 2 lange wandelingen maken met mijn drie geweldige honden,
voor de honden maar ook voor mezelf want voor mijn gezondheid moet ik in beweging blijven. Ik wil krachttraining doen omdat wederom voor mijn gezondheid ik mijn spiermassa op moet bouwen. Ik ben een website aan het bouwen waarin ik ook vlogs wil maken over spirituele gewaarwording. Ik wil Spaans leren, minimaal een uur per dag hieraan besteden, ik heb nog een aantal boeken die ik graag wil lezen, ik wil graag vaker mediteren, maar met mijn op hol geslagen brein is dit onmogelijk geworden. Ik wil graag iets doen dat groter is dan mijzelf, vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Ook wil ik heel graag tuinieren. Ik heb een belachelijk grote tuin met een aantal groentetuinen en heb nog een groot stuk braakliggend land waar ik graag iets mee wil doen. Verder heb ik twee kinderen waar ik graag een zinvolle relatie mee wil hebben. Ook heb ik een paar echte vrienden en wat lieve familie, waar ik meer intensiever betekenisvol contact mee zou willen hebben. Verder wil ik graag schilderen, zowel op papier als op stenen.

ZO ZOU IK HET WILLEN, MAAR MIJN LISTIGE BREIN MAAKT DE VERKEERDE KEUZES en is verslaafd.

Het lijkt wel alsof een onzichtbare hand mij weerhoudt van het leven wat ik leiden wil. Uiteraard doe ik van al mijn bovenstaande wensen bijna alles, maar een klein beetje, niet voldoende, het vervuld me niet met blijdschap. Het lijkt op een zeer zelfdestructief patroon waar wilskracht het verliest van de verslaving. Het brein is als een listige slang die mij continu verleidt om
mijzelf met andere zaken bezig te houden. Mijn telefoon is aan mijn handen vastgelijmd en als ik mijn telefoon niet kan vinden, raak ik half in paniek. Dit is foute boel, maar ik ben het mij gelukkig bewust.

HOE KEER IK HET TIJ EN GA IK LEVEN ZOALS IK WIL? HOE WORD IK EEN ESSENTIALIST EN VERSLA IK MIJN VERSLAVING?

Het antwoord is niet eenvoudig. Het komt neer op mijn brein te trainen en mezelf niet op mijn kop te geven als ik even terugval in oude gewoonten. Gewoon weer opkrabbelen en verder trainen, net zolang totdat ik ben waar ik wil zijn. Met dit in beschouwing genomen dat het leven mij elke dag weer zal verassen met een uitdaging. Dat is nou eenmaal het leven. Het gaat er
alleen om: hoe ga ik met deze uitdagingen om?

Essentialisme lijkt op minimalisme waar ik persoonlijk al heel blij van ben geworden in mijn leven. Bij essentialisme gaat het niet over wat ik allemaal niet nodig hebt maar vooral over wat ik echt wel nodig hebt. Wat echt belangrijk voor mij is.

Wie en wat zijn het meest belangrijk voor mij. Van wie of wat word ik gelukkig. In wie of in welke interesse kan ik mij verliezen en de tijd vergeten? Waarvan raak ik in een flow? Van wie word ik warm van binnen?

Wat leid mij nu af van mijn belangrijke mensen of doelen?

Niet alleen teveel spullen kunnen afleiden, maar ook negatieve relaties, Social Media, tv/Netflix, spelletjes spelen op je telefoon etc.

Essentialisme is toepasbaar op alle elementen in je leven. Denk bijvoorbeeld aan:

Relaties met familie, vrienden, huisdieren, werk, gezondheid, eten, sporten, wonen, spullen, kleding etc. Dus wie en wat vind ik echt belangrijk en waar wil ik mijn energie en tijd aan geven.

Kiezen voor alléén wat essentieel is, levert mij rust en ruimte op. In mijn hoofd en in mijn leven.

Essentialisme gaat over het terugbrengen van de overvloed aan informatie, vragen en indrukken tot de essentie. Wat is nou echt belangrijk? Waar moet ik werkelijk mijn aandacht en energie aan besteden? Greg McKeown; Essentialism en Gary Weber; unclutter your brain laten zien hoe je
essentialisme in je eigen leven in de praktijk kunt brengen, zodat je meer bereikt en daar meer voldoening uit haalt.

Terwijl ik dit boek aan het lezen was realiseerde ik mij steeds meer hoe belachelijk veel tijd ik kwijt ben per dag aan onzinnige zaken. Ik verpruts al gauw 6 tot 8 uur per etmaal aan onzin en aan mensen die ik probeer te pleasen. Op FB wil ik iedereen een like geven omdat ik anders
denk dat ik onbeschoft ben. Ik heb behoorlijk veel FB vrienden, dat wil zeggen FB onbekenden, kennissen en een paar vrienden. Ik probeer wat uit te leggen over de essentie van de boeken en over hoe je beter in je vel kunt gaan zitten door ballast overboord te gooien en je aandacht te richten op dingen die je echt graag in je leven zou willen hebben.

Het gaat erom de essentie in jezelf te zoeken. Dit betekent op zoek te gaan naar jouw waarden en normen, naar zaken die jij belangrijk vindt in dit leven. Dingen die jij wilt bereiken omdat je weet dat je daar voldoening uit krijgt. Dit betekent dat je eerst moet uitvinden wat dit
voor jou persoonlijk betekent, vervolgens zul je alles wat niet strookt met deze doeleinden moeten elimineren en hierna kun je deze doelen uitvoeren. En dat lukt niet in één keer, want cold-turkey afkicken is moeilijk, dus stap voor stap en wees niet boos op jezelf als er dagen tussen zitten dat je weer heerlijk aan het nietsnutten bent.

BEDENK JE DAT NEE ZEGGEN TEGEN EEN ANDERS JA ZEGGEN IS TEGEN JEZELF

 • Wat is essentie

 • Verken jouw essentie

 • Elimineer

 • Voer uit

Ja zeggen en Nee zeggen

"Pas als je jezelf toestemming geeft om te stoppen met proberen van alles een beetje te
doen, om tegen iedereen 'ja' te zeggen, kun je je optimale bijdrage leveren aan de dingen die echt belangrijk zijn". Hiermee voorkom je de gevoelens die we allemaal kennen: het gevoel dat je nergens meer aan toe komt, het gevoel dat je onderbenut wordt, het gevoel dat je in beweging bent maar nergens komt.

Het Essentialisme voegt hier nog een gradatie aan toe: als je de focus legt op de essentie, investeer je je energie en tijd zo verstandig mogelijk zodat je een optimale bijdrage kunt leveren aan wat voor jou essentieel is.

Doelbewust kiezen voor de 'vital few'

Het gaat erom dat je niet reactief kiest, maar doelbewust onderscheid maakt tussen de 'vital few' (de weinige essentiële dingen die er echt toe doen) en de 'trival many' (de vele onbeduidende dingen die je van buitenaf worden opgedrongen). Belangrijk om je te realiseren is, dat als jij geen prioriteiten stelt voor je leven, iemand anders dat voor jou doet!
En als dat gebeurt word je geleefd en leef je niet!

Non-essentialistische zaken worden veroorzaakt door:

 • Te veel keuzes;

 • Te veel sociale druk;

 • Het idee dat je 'alles kunt krijgen'

 • Het idee dat je controle over alles hebt.

We hebben ons vermogen verloren om te filteren wat belangrijk is en wat niet. Psychologen noemen dit 'beslissingsmoeheid'. Meer keuzes terwijl de kwaliteit van die keuzes slechter is.

We voelen ons hyperverbonden met vaak onbekenden (denk
aan Social Media) er is een krachtige sociale druk. Internet brengt ons een overdaad
aan informatie en meningen, waarover wij dan weer menen een mening over te
moeten geven, zelfs over zaken waar we ons uit onszelf nooit mee bezig zouden
hebben gehouden.

Doorloop deze stappen: 1. Verkennen en evalueren: Levert deze activiteit of inspanning de optimale bijdrage aan mijn doel?;

 2. Elimineren: Nadat je vastgesteld hebt wat bijdraagt en wat niet, ga je elimineren;

 3. Uitvoeren: Je hebt een beeld van de activiteiten en inspanningen die voor een bijdrage zorgen, nu heb je een systeem nodig om het uitvoeren van de bedoeling zo makkelijk
  mogelijk te maken.

Hoe vind je jouw vital few in de trival many? Het gaat er dus om dat je criteria opstelt waaraan een activiteit of inspanning moet voldoen volgens jouw waarden en normen voordat je ervoor gaat.

Het gaat niet om het herkauwen van feiten, bepaal waar het écht om gaat

Reactief

Triviale zaken omhelzen veel onderwerpen, alles eigenlijk, maar wat is het eigenlijk? Het zijn vaak populaire zaken waar je onbewust op reageert, Populair waarom? Je reageert vaak impulsief en direct, waarom Nu? Wil je überhaupt reageren en wanneer?

Actief

Vitale zaken zijn vaak bewust. Je weet wat je wil, het juiste ding , wat? De juiste reden,
waarom? Het juiste moment, wanneer? Jij weet wat, waarom en wanneer en jij kunt actief hiervoor een agenda opstellen.

Essentialisten zijn krachtige waarnemers en luisteraars. Tussen alle regels doorlezen en door alle woorden heen luisteren om de kern te vinden. Je bent zelf je grootste instrument

Je bent zelf je grootste goed. Wat je ook doet en waar je je ook bevindt (op werk, met vrienden, in een relatie), je hebt altijd een goed gestel nodig om je goed te kunnen voelen in wat je doet. Bescherm jezelf door: • Jezelf te bevrijden;

 • Te kijken wat er echt toe doet;

 • De wijsheid van het kind in jou te omarmen;

 • Voldoende te slapen;

 • Te durven;

 • Jezelf los te maken en te selecteren wat voor jou
  van waarde is;

Een aantal van de bulletpoints zijn al besproken, het aangeven van je grenzen nog niet. Durf 'nee' te zeggen, ook al heb je te maken met een ingebakken angst voor sociaal ongemak. Dat kan je doen door de beslissing van de relatie te scheiden. Maak jezelf los: blijf geen moeite steken in een project of persoon als het je niets oplevert. Deze sunk-cost bias (je hebt al geïnvesteerd en blijft dus investeren om resultaat te behalen) komt vaak voor, ook al weet je soms dat het niet verstandig is. Laat verloren zaken of negatieve mensen gewoon los.

Hoe herken je een essentialist?

Essentialist                                               Niet essentialist

Ik kies ervoor                                          Ik moet                                            

Slechts enkele zaken zijn belangrijk    Alles is belangrijk

Wat doe ik wel, en wat niet?                Hoe krijg ik het allemaal gedaan?                                        Bewust,  gefocust, proactief                Impulsief, reactief

Zegt alleen ja op essentiële zaken      Zegt altijd ja                                                 

Vrij voelen in je leven                          Vast zitten in je leven                                    

Energiek, vervuld                                Overweldigd, oververmoeid

Relatieve controle, relaxed                 Ontspoord, gespannen                              

Ik heb een paar fundamentele beslissingen genomen om mijn mentale en fysieke gezondheid te behouden en mijn verslavingen de baas te worden.  

Ik wil trouw zijn aan mezelf en ik dit proces zal ik afscheid nemen van mensen en gedrag. Niemand hoeft zich dit persoonlijk aan te trekken. Ieder heeft zijn eigen pad.

Ik realiseer me dat het heel veel moeite gaat kosten omdat ik goed verslaafd ben, ik zal dan ook regelmatig terugvallen in oud gedrag, maar ik blijf trainen omdat het leven mij te kostbaar is om het te vullen met onzinnigheid.

Ik hoop dat dit stuk wellicht bij iemand ook bij iemand iets van binnen aanraakt zodat ook hij of zij meer vanuit zelfliefde en essentie kan gaan leven.

Ilse Marianne