CACTUSVIJGEN (PRICKLY PEARS) JAM

Cactusvijg gezond?

De vrucht versterkt de weerstand en het immuunsysteem, verbetert de concentratie en vermindert stress. Geeft je energie.

Cactusfruit bevat magnesium in overvloed. Dat is een mineraal dat we uitsluitend uit onze voeding halen, omdat ons lichaam dat zelf niet aanmaakt. Magnesium is bevorderlijk voor de concentratie, zorgt voor spierontspanning en verhoogt de weerstand tegen stress. Verder bevat de prikkelpeer heel veel vezels. Deze zijn belangrijk voor je stoelgang. Ook zit en heel veel Vitamine A en C in.

De cactusvijg is voor de vegetariërs onder ons dus een goede plantaardige bron van vitamine A, een tekort dat vaak voorkomt bij hen. Daarnaast zorgt vitamine A als antioxidant ook voor een mooiere huid en sterkere botten. Vitamine C versterkt dan weer het immuunsysteem en maakt ons meer bestand tegen verkoudheden.

Cactusvijgen of te wel prickly pears. Deze zijn vooral in de tropen verkrijgbaar en bij mij groeien er heel in de achtertuin. Ik had er nog nooit mee gekookt. Maar ik heb er inmiddels Jam van gemaakt en ik maak er ook heerlijke chutney van. Als je ze plukt heb je dikke handschoenen nodig want er zitten tientallen kleine, ragfijne hele gemene stekels aan. Deze kunnen zelfs door gewone handschoenen heen. Ik gebruik tuinier handschoenen. Daarmee ga ik ook onder de kraan en met een nagelborstel, borstel ik onder de kraan al deze gemene stekels eraf. Dit is de reden waarom zo weinig mensen de moeite nemen met deze bijzonder gezonde vrucht te koken. Het is namelijk een behoorlijk werk.

Als je ze hebt schoongeborsteld, snijd je aan twee kanten de uiteinden eraf. Hierna kun je de schil supermakkelijk verwijderen. Wat je ziet is rood vruchtvlees met in het midden veel pitten. Deze pitten zijn vrij hard. Je kookt al het vruchtvlees met wat citroensap en wat suiker. Ik gebruik kokosbloesemsuiker. Omdat ik het gebruik van veel suiker niet stimuleer. Als het vruchtvlees uit elkaar begint te vallen zeef ik het en haal de pitten eruit. je kunt er ook voor kiezen het geheel te blenderen en de pitten hierdoor te gebruiken. Qua smaak maakt het niet uit, wel is het zo dat de harde stukjes van de pit de textuur wat anders maken.

Om er jam van te maken doe ik er wat gelatine doorheen als het klaar is en laat ik het afkoelen.


Het eindproduct. Het is een zoet, zurige jam. Heerlijk.

Ook gebruik ik het eindproduct om door Indische gerechten te doen. Ik gebruik het als chutney in hete gerechten.