Mooi van binnen en van buiten

Gebruik je de universele wijsheid en intuïtie als het op voeding en levensstijl aankomt.

Vanaf mijn twintigste levensjaar ben ik geïnteresseerd geweest in voeding en levensstijl. Niet dat ik altijd zo´n gezonde levensstijl heb gehad. Integendeel. In mijn twintiger jaren heb ik wat wilde jaren gekend waarin ik niet altijd de beste keuzes heb gemaakt. Maar ik was me altijd wel erg bewust als ik 'gezondigd' had en compenseerde dat dan met een periode van balans. 

Het leven is niet maakbaar maar je hebt in een aantal situaties wel keuzevrijheid. Wat ik hier ook bedoel is dat je het niet altijd voor het zeggen hebt of je bijvoorbeeld een ernstige ziekte krijgt of niet, dat is afhankelijk van veel meer factoren zowel op genetisch als karmisch gebied, maar je kunt wel goed voor je tempel zorgen. Je lichaam in een optimaal mogelijke positie brengen. 

Ik luister goed naar mijn lichaam en heb een intuïtief gevoel ontwikkeld over wat mijn lichaam nodig heeft.  Als je luistert naar de subtiele hints die je lichaam geeft dan kun je het met voeding en supplementen ondersteunen. Je voorkomt niet dat je ouder wordt en uiteindelijk dood gaat, maar de manier waarop je ouder wordt kun je wel beïnvloeden.  Ziekten en botte pech zoals ongelukken heb je niet in de hand. Zelfs obesitas kan veroorzaakt worden door een ontbrekend gen. Veel lichamelijke ongemakken zijn genetisch bepaald. Ik heb bijvoorbeeld hoog cholesterol in mijn familie en heb hier zelf helaas ook last van. Ook heb ik alcoholisme in de familie. Ik zal dus altijd op moeten passen met verslavingsgevoelig eten en drinken. Alcohol, drugs, chocola, emotie-eten, anorexia. Het ligt allemaal op de loer, dus ik moet wel heel bewust leven. Maar ik ontzeg me niet alles, want dan is de lol van het leven er bij mij gauw vanaf.

Daarom ben ik altijd bezig geweest met de vraag: Wat kan ik er zelf aan doen om er zolang mogelijk veerkrachtig, mooi en gezond te blijven, van binnen en van buiten. En wat kan ik er zelf aan doen om me zo lang mogelijk sterk te voelen, mentaal en fysiek zonder dat ik leef als een monnik op water en brood.  Iedereen kan door een gezonde levensstijl zijn leven kwalitatief verbeteren. Zelfs als je ziek bent kun je de kwaliteit van je leven verbeteren door beter te gaan eten.

Er zijn mensen die beweren dat bepaalde ernstige ziekten ongedaan gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld hoge dosessen vitaminen of andere alternatieve geneeswijze. Ik ben geen arts en heb hier geen mening over. Wel heb ik veel studies gelezen, die ik hier ook zal benoemen die erop wijzen dat dit in een aantal gevallen mogelijk waar zou kunnen zijn. Maar het is altijd zaak om dit in overleg te doen met de reguliere gezondheidszorg. Dit is een orthomoleculaire kijk op het menselijk lichaam.  In de loop der jaren heb ik diverse standpunten en vormen van 'dokteren' meegemaakt. Velen spreken elkaar tegen en dat is een naar bijeffect van internet. Wie moet je geloven?

Mijn mening is hierover duidelijk: je moet jezelf geloven. Diep van binnen weet je de waarheid. Je weet wat goed voor je is. Je lichaam, je verstand en je hart vertellen je wat je nodig hebt. Je moet leren luisteren.

Ik heb mijn eigen balans opgemaakt. Ik ga uit van de mens als holistisch wezen. Ik geloof dat geest, lichaam, energie en mind met elkaar in balans moeten zijn om gezond te kunnen zijn. Is het op één vlak mis, dan gaan er vaak op andere vlakken ook mis. Ik heb nooit echt diëten gevolgd omdat ik weet dat dit je lichaam niet ten goede komt. Wel heb ik diverse leefstijlen uitgeprobeerd. Try and error zeg maar. Wat werkt voor mij en voor mijn lijf.  Een soort gulden middenweg tussen westerse, Oosterse, Chinese, holistische, alternatieve en orthomoleculaire zienswijze op voeding en genezing. 

Voor alles is, op een bepaald moment in je leven, iets te zeggen. Ik ga niet verder in op al mijn ervaringen met deze diverse geneeskundige methodes maar laat je zien wat voor mij het beste gewerkt heeft al die jaren. Welke kennis is heb aangenomen als het gaat over eten, drinken en voedingssupplementen.  

Ik wil je meenemen op mijn reis die ervoor gezorgd heeft dat ik me goed voel en er goed uit zie.

Een aantal basisprincipes die voor mij van belang zijn:

1.  Ik eet zelden vlees. Ik kan moeilijk dieren eten, zeker dieren die geen dierwaardig leven hebben geleid. Ik maak wel eens een uitzondering voor zalm, tonijn, kip of kalkoen maar alleen als het duurzaam vlees is. Biologisch en met een diervriendelijke achtergrond. Ik maak die uitzondering om aan mijn gezonde vetten en eiwitten te komen. Dieren hebben  een ziel en gevoel, maar helaas nog weinig rechten. We hebben qua voeding tegenwoordig voldoende levensmiddelen die vlees kunnen vervangen. Al zul je als vegetariër of veganist wel op moeten letten dat je bepaalde vitaminen/ proteïnes voldoende binnen krijgt. Zie hiervoor mijn advies onder voedingssupplementen.

2. Ik ga uit dat de natuur in haar meest oorspronkelijke vorm ons lichaam voorziet van alle voedingsstoffen en verzorgingsproducten die we nodig hebben. Mijn groente en fruit zijn organisch, niet bespoten en niet genetisch gemanipuleerd. (Maar af en toe maak ook ik hierin een uitzondering)

3. Wat ik niet kan eten smeer ik ook niet op mijn huid. Je huid is je grootste orgaan. Stoffen dringen zich door de huid naar binnen en moeten door je lever worden afgebroken. Ik woon in een warm land en heb een bleke huid. Ik moet mijn huid tegen de zon beschermen. Ik gebruik hiervoor een natuurlijke zonblocker. In gewone zonnebrand zitten vaak zeer schadelijke stoffen. In de natuurwinkel heb je genoeg gezonde alternatieven.

4. Roken is absoluut taboe. Ik heb in mijn tienerjaren gerookt, begrijp nog niet waarom. Van roken ga je van binnen en van buiten stuk. Je kleine haarvaten sterven af waardoor je allerlei problemen krijgt met toevoer van bloed en zuurstof naar je cellen. Er sterven veel cellen af. Ook verschrompelen je aders en zal je eerder rimpels op je gezicht en lichaam krijgen. Roken is werkelijk nergens goed voor. Bovendien stink je uit je mond en poriën.

5. Ik ben geen heilige en laat me soms ook verleiden door reclames voor lekkere zalfjes en ga mezelf wel eens te buiten aan chocola en drink wel eens een wijntje teveel maar mijn basisprincipes houd ik. 

De volgende persoonlijke dingen heb ik uitgewerkt in aparte blogs.

Uiterlijke verzorging (smeersels)

Innerlijke verzorging (Voeding en voedingssupplementen)

Geestelijke verzorging

Beweging en slapen

Doktersadvies en medicatie